Zbog čega nastaje i koja je najbolja metoda uklanjanja: Ovo je sve što bi trebalo da znate o celulitu!

Reč celulit “rođena“ je u kozmetičkim salonima pre desetak godina, pa promene potkožnog tkiva gotovo više niko i ne prepoznaje pod medicinskim terminom – “panikulopatija edemofibrosklerotika“. Reč je u promenama ćelija, prvenstveno u masnom i vezivnom potkožnom tkivu koje povezuje kožu s mišićima.
U narodu postoje mnoge predrasude vezane za ovaj, pre svega estetski, problem. Pre svega misli se da samo napada gojazne, dok one dame sa vitkim nogama ne poznaju reč “celulit”. Takođe, neretko može da se čuje da se ovakav vid neravnina na koži javlja u kasnijim godinama, nikako pre tridesete. Još jedna u nizu pretpostavki jeste da se celulit javlja samo onim ženama koje često piju gazirana pića.
Sve ovo su predrasude koja apsolutno nisu istinite. Pa hajde da razjasnimo stvari!
Celulit je estetski problem koji podrazumeva nejednaka udubljenja na koži, pre svega na butinama, zadnjici, bokovima, stomaku, nadlakticama i oko kolena. Nastaje u najdubljem sloju kože, gde se nalazi potkožno masno tkivo. Ako bi se gledala građa potkožnog tkiva videle bi se naslage masnih ćelija složene u male režnjeve. Povećanjem masnih ćelija smanjuje se i međučelijski prostor, javlja se povećan pritisak na krvne i limfne tokove, čime je bitno otežana i cirkulacija. Krajnje posledice slabe cirkulacije su nagomilavanje tečnosti i otpadnih stvari, nedostatak kiseonika i smanjen dotok hranjivih materija, što završava propadanjem tkiva.

Sa koliko godina dobijamo celulit?

Celulit se javlja već u adolescenciji, a tokom života pogađa čak 80-90 odsto žena. On ne bira svoje žrtve pa je tako praksa pokazala da su sve češće pojave ovih simptoma kod mladih devojaka. Nema pravila kada je starosna dob u pitanju, jer celulit dobijaju pripadnice lepšeg pola kompletno, a samo devojke ili samo starije žene.

Kako nastaje celulit?

Događaju se promene u potkožnom vezivnom tkivu gde već u mladosti počinju da se skupljaju masne ćelije koje, zajedno sa viškom tečnosti, stvaraju naslage koje su na koži vidljive kao celulit. Kada se govori o problemu celulita, ne treba da se izostavi genetska sklonost ka ovoj napasti, ali je još više potrebno da se istakne rad ženskih hormona koji bitno utiču na samu strukturu celulita. Uz ženski hormon estrogen, koji se smatra jednim od glavnih krivaca građe potkožnog masnog tkiva žena, pojavu celulita dodatno pogoršavaju stres, pušenje, konzumiranje alkohola, preuska odeća, nedovoljna fizička aktivnost, slana i začinjena hrana.
– Celulit, koji pogađa 90 odsto žena (čak i najmršavijih), rezultat je skladištenja masti u adipocitima (masnim ćelijama) i zadržavanja vode u telu. Kako rastu adipociti, vezivno tkivo koje ih sadrži (septe) povlači površinu kože i deformiše je. U isto vreme, cirkulacija je blokirana, a toksini se akumuliraju. Tada se pojavljuje celulit, stvarajući neizbežni izgled pomorandzine kore – objašnjava Suzana Radaković iz kozmetičkog studia „Elle“.
U novije vreme kao glavni uzročnik nastanka celulita smatra se poremećen odnos kiselina i baza u organizmu. Naime, svaki proces razmene materija u organizmu, pored optimalne temperature, zahteva i određeni balans kiselina i baza. U zdravom organizmu normalan odnos baza i kiselina je 1:4. Ukoliko se taj odnos menja povećanjem kiselosti, organizam neizlučene kiseline počinje da skladišti u najidealnijim mestima za njih, posebno kod žena, a to je potkožno tkivo na zadnjici i butinama.

Kada celulit izbija na kožu?

Zbog čitavog niza uzročnika na površini kože u tkivu započinje nakupljanje celulita otprilike sedam do osam godina pre nego što on postaje vidljiv. Tada može da se govori o početnoj fazi u kojoj se celulit ne vidi na prvi pogled, već se primećuje tek ako kožu pritisnemo prstima. Međutim, stanje se pogoršava s vremenom. Slabljenjem cirkulacije stanje postaje ozbiljnije. Oko ćelija s eoblikuju trvrde naslage kolagena zbog slabljenja vezivnog tkiva. Kako vreme prolazi, kolagen stvara čvoriće koji postaju tvrđi i izbijaju na površinu kože.
Četiri nivoa celulita
0- Koža je glatka bez ikakvih nepravilnosti bez obzira na vrstu i mesto pritiska kojim nešto pokušavamo da otkrijemo
1 – Izgled pomorandžine kore može da se primeti jedino kad kožu pritisnemo ili kad osoba sedi na tvrdoj površini,
2 – Izgled pomorandžine kore primećuje se i u stojećem položaju, a glatkoća kože nestaje i kad osoba leži
3 – Izgled pomorandžine kore je stalan i vidljiv bez obzira u kojem se položaju osoba nalazi.

Kako do lakšeg oporavka od „pomorandžine kore“?

Sama činjenica da celulit pogađa većinu žena dovoljna je da se zaključi da ne postoji čarobni štapić koji bi mogao jednim potezom da reši ovaj problem. U borbi protiv narandžine kore bi trebalo da se koriste kozmetički tretmani, ali i da se pazi kada je unos hrane u pitanju. Pod tim se ne podrazumeva da krenete na dijetu i izgladnjujete se, već da izbegavate mnogo masu i začinjenu hranu, kao i šećer. Ono što je još bitno jeste da znate da fizička aktivnost ubrzava “peglanje” celulita. Preporučuje se pola sata šetnje svakog dana, a onim aktivnijima sat brzog hodanje tri puta nedeljno. Ono što je još važno jeste da ne bi trebalo da počinjete da rešavate ovaj problem nekoliko meseci pre nego što dođe leto, već je i zima odličan period. Krenite već od januara sa tretmanima i budite sigurni da ćete tokom leta biti zadovoljni!

Koji tretman izabrati kod kozmetičara?

Velika je ponuda tretmana koje možete uraditi u kozmetičkim salonima, zato smo istraživali kako bismo mogli da saznamo koja je najefikasnija.
U pitanju je LPG endermologija koja je 100 odsto prirodna, neinvazivna, neagresivna mehanička stimulacija kože koja reaktivira prirodne ćelijske procese unutar naše kože za borbu protiv svih neestetskih manifestacija (bore, opustena koža, lokalizovana otporna masnoća, celulit i još mnogo toga). Mehanička stimulacija ćelija, zvana endermologie, na taj način reaktivira njihovo buđenje prirodno i bezbolno. Patentirani LPG tretman šalje signale ćelijama, što donosi neverovatne rezultate. Jedinstvena LPG tehnika endermologija stimuliše kožu, ciljane masne naslage i povećava elastičnost kako bi se smanjio izgled celulita i reoblikovalo telo.
– LPG patentirana tretmanska glava u kombinaciji sa nezavisnim motorizovanim valjcima i vakumom, a koristeći rol tehniku nežno stimuliše kožu. Postupak cilja na masna područja koja su najosetljivija na ishranu i vežbanje. Ovaj proces ne samo da smanjuje izgled celulita, već i reoblikuje konture tela, poboljšava venski i limfni sistem i nežno tonira kožu. Vidljivi rezultati nakon samo 3 tretmana, a trajanje jednog tretmana je od 35 do 45 minuta – objašnjava Suzana iz studia „Elle“.

Kozmetički studio ELLE svoj rad zasniva na LPG tretmanima, pružajući svojim klijentima potpuno prirodan način za rešavanje estetskih nepravilnosti na telu i licu. Ovi tretmani u svetu već su dokazali svoju efikasnost i postaju nezaobilazni u borbi protiv celulita i masnih naslaga na telu. Mogu da se pohvale višegodišnjim iskustvom rada na LPG aparatu Lipo M6, a sada u njihovom salonu možete da iskusite i snagu novog LPG aparata najnovije generacije Cellu M6 Integral 2, jedinog u Srbiji!

 

Izvor: aska.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *